Biografi

Anne-Catharina Schulerud ble født på Rena 15.februar 1920. Rena ligger i Åmot kommune og kommunen ligger i Hedmark fylke. Anne-Cath. hadde en mor, en far og en eldre bror med navn Aagot, Mentz Oliver og Mentz (som altså var oppkalt etter faren). Det var fem år mellom Anne-Cath og Mentz, men likevel var de gode venner gjennom hele oppveksten og også senere i livet. I løpet av barndommen flyttet Anne-Cath. og familien veldig mye. Hun var bare fire år da de flyttet fra Rena og til Rudshøgda, ikke så langt fra Alf Prøysens hjem. Anne-Cath. og familien bodde på Rudshøgda i tre år, før de flyttet videre til Jessheim.

Bøker var noe som kom tidlig inn i Anne-Cath. sitt liv. Gullivers reiser var den aller første boka hun leste selv. Det var en stor bok med både tekst og bilder. Etter hvert leste hun flere og flere bøker, og bøkene ga henne en ny verden. Elleve år gammel mistet Anne-Cath. sin kjære far, Mentz Oliver. Det var et tungt tap, både for moren, broren og Anne-Cath. Jula samme året ble veldig vanskelig. Istedenfor å feire alene, reiste de til noen tanter på Gjøvik.

Anne-Cath. Vestly. Foto: Erlend Aas

Etter hvert som Anne-Cath. vokste opp, var det ikke forfatter hun ville bli, men skuespiller. Hun tok artium i Lillehammer i 1939. Etter dette begynte hun på Universitetet i Oslo. Krigen kom til Norge, 9.april 1940. Tyskerne gikk til aksjon mot universitetet, og de stengte universitetet. Derfor begynte Anne-Cath. på studfaglinjen istedenfor. Da hun var ferdig med det, begynte hun i en teatergruppe som kalte seg Stanislavskij- gruppen. Her trivdes hun kjempebra, og det var her hun møtte Johan (Vestly) for første gang. Men det var jo krig enda, og tyskerne ville ha mange av mennene ut i arbeidstjeneste. Dette ville ikke Johan være med på, og derfor rømte han til fjells. Johan ville gjerne ha med seg Anne-Cath. og det svarte hun ja til. Vennskapet utviklet seg til noe mer for hver dag som gikk og etter hvert ble de ble kjærester. Da Johan syns det var trygt, reiste de hjem og der forlovet de seg.

Freden kom, og med freden kom glede. 8.mai 1945 trakk tyskerne seg ut av Norge, og nesten et år senere, 26.april 1946, giftet Anne-Cath. seg med Johan Vestly. Nå het hun ikke lenger Schulerud til etternavn, men Vestly. To år etter, i 1948, kom Jo til verden, Anne-Caths. og Johans første barn. Tilværelsen ble helt forandret. Nå var de ikke lenger to, men tre. Sommeren samme året flyttet den lille familien til en nedlagt gård på Tjøme. Her trivdes de alle veldig godt. I 1952 ble Anne-Cath. spurt om å lage hørespill for NRK, hun som drev så mye med teater. Som sagt, så gjort. Det var da Ole Aleksander kom til verden. Til slutt ble det så mange historier om denne lille gutten, at Anne-Cath. gav ut sin første bok. Og her begynte eventyret.

Avtrykk av Vestlys hånd på Bømlo folkehøgskule

Jo ble storebror i 1957 da Anne-Caths. og Johans andre barn, Håkon, kom til verden. Etter noen år flyttet familien på fire til Bøler, utenfor Oslomarka. Og det kom flere bøker: Mormor og de åtte ungene, Lillebror og Knerten, Aurora med flere. Da TV-en kom, spilte Anne-Cath. rollen som Kanutten sammen med Alf Prøysen, som spilte Romeo Clive i Kanutten og Romeo Clive.

Årene gikk og flere og flere bøker kom. Johan var veldig flink til å tegne, så derfor var det han som illustrerte bøkene til Anne-Cath. Mange likte bøkene hennes, og hun ble både populær og kjent. I privatlivet fikk både Anne-Cath. og Johan flere barnebarn og slekten ble stor. Noen av bøkene hennes har blitt filmatisert, og i filmene om Mormor og de åtte ungene (1977 og 1979), spilte hun selv rollen som mormor. Det var nok etter dette at hun fikk tilnavnet ”hele Norges mormor”.

Johan døde i 1993, og etter dette illustrerte Anne-Cath. bøkene sine selv. Hun har blitt tildelt en rekke priser og anerkjennelser, blant annet St. Olavs orden og Norsk kulturråds ærespris. Den siste boken kom ut i 2004. 15.desember 2008 døde Anne-Cath., 88 år gammel. En stor stemme var gått bort, men hennes verden og figurer lever videre.

Kilder:
Vestly, Anne-Cath.: Lappeteppe fra en barndom (selvbiografi), Tiden Norsk Forlag, 1990
Vestly, Anne-Cath.: Nesten et helt menneske: Lappeteppe 2 (selvbiografi), Tiden Norsk Forlag 2000
Prøysen, Elin: Veien til Tirilltoppen: Fortellingen om Anne-Cath. Vestly. Gyldendal Norsk Forlag, 2009

Reklamer