Mormor og de åtte ungene

Bøkene i denne serien handler om Maren, Martin, Marte, Mads, Mona, Milly, Mina og Lille Morten Minstemann. De bor på et lite værelse i byen sammen med mor og far. Alle de åtte ungene har en mormor, men siden de har så liten plass, må hun bo på gamlehjemmet. Faren til de åtte ungene har en lastebil som er sentral i bøkene.

En dag de er ute og går tur i skogen, ser de et fint lite hus som ligger midt i skogholtet. I dette huset bor det et gammelt ektepar, og de er gjerne villige til å bytte huset i skogen mot det lille værelset i byen. Og slik går det til at de åtte ungene, mor og far flytter til huset i skogen. Siden de nå har fått et eget hus, kan mormor også bo sammen med dem. Den store familien opplever mye rart: De får en hund (Ovnsrøret), de lager vaffelbasar ute i skogen, de reiser på sykkeltur til Danmark og mer til.

De fleste bøkene om storfamilien ble skrevet i tidsrommet 1957-1961. De fire siste bøkene kom i 1986, 1996, 1999 og 2000. Et par av de første bøkene ble filmatisert på 70-tallet og i filmene var det Anne-Cath. selv som spilte rollen som mormor. Det er vel kanskje etter dette at hun ble kalt «hele Norges mormor»…

Kilder:
Alle bøkene i Mormor og de åtte ungene-serien 

Reklamer